1
SKREVET AF Niels Lunde 20. jun 18:40

Spinguide til magtkampen om Fionia Banks fremtid

tekst del

Send artikel

Til:

(E-mail, adskil flere med komma)

Fra (E-mail): Besked:
print

Fionia Banks dage er talte. I torsdags kastede banken håndklædet i ringen og satte sig selv til salg. Stærke interesser støder sammen, og brugen af spin er lige så udbredt som i politik.

(Du kan se tidligere spinguider her: Til bankpakke 2, til skattereformen, til nationalbankdirektøren, til landets økonomer, til bestyrelsesformanden for A.P. Møller - Mærsk og til erhvervslivets olie-for-mad-skandale)

Gyseren omkring den fynske Fionia Bank har stået på i lang tid, faktisk siden sidste sommer, hvor finanskrisen brød ud for alvor. I januar i år blev en ny direktør, Jørgen Bast, sat ind for at redde banken.

I realiteten en håbløs opgave.

Allerede i februar måtte Jørgen Bast se i øjnene, at Fionia Bank kun kunne overleve ved at få et lån fra staten på 1 milliard kroner. Prisen var, at aktionærerne måtte lægge deres aktier i pant, mens magten i banken flyttede til statens særlige selskab Finansiel Stabilitet.

Alligevel gav bankens ledelse, bestyrelsesformand Bo Stærmose og direktøren Jørgen Bast, udtryk for stærk tro på, at banken kunne reddes. Det var imidlertid kun et spørgsmål om tid. Den er kommet nu. I torsdags kastede banken håndklædet i ringen og fortalte, at banken skal sælges. Aktionærernes penge er tabt. Ligesom politikere benytter økonomer og erhvervsledere sig af spin og politik, når de udtaler sig. Derfor er det dramatiske forløb om krisen i Fionia Bank velegnet til en ny version af avisens populære spinguide.

Vi starter i februar. Da krisen tvang Fionia Bank i favnen på Finansiel Stabilitet, var det et kæmpestort nederlag. Alligevel solgte direktør Jørgen Bast katastrofen som en sejr på pressemødet. Ganske som når en Christiansborg-politiker udlægger et dårligt valg som en sejr.

Jørgen Bast, direktør i Fionia Bank: »Det her er ikke en afvikling, men en styrkelse af vores muligheder for at drive bank«. (Fondsbørsmeddelelse 23. februar)
Spinguidens oversættelse: Rent spin, men hvis jeg sagde det modsatte, ville kunderne flygte fra banken.

Tirsdag 10. marts holdt Fionia Bank generalforsamling. På generalforsamlingen fortalte direktøren Jørgen Bast og bestyrelsesformanden Bo Stærmose de 1.440 aktionærer, at banken havde en chance for at overleve. Allerede dagen efter trak økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen imidlertid tæppet væk under Fionia Bank i dagbladet Børsen:

Lene Espersen, økonomi- og erhvervsminister (K): »Det er vores intention at se på, om ikke Fionia Bank kan blive solgt som en samlet bank videre til en anden bank. Fionia Bank, som vi kender den, kommer ikke til at fortsætte. Det er stadig intentionen, at den bank skal overtages af et andet pengeinstitut«. (Børsen 11 .marts)
Spinguidens oversættelse: Selvfølgelig skal Fionia Bank sælges. Den er færdig, og det kan alle se. Mine embedsmænd er begyndt at kalde Jørgen Bast for Komiske Ali, og jeg har skældt dem frygteligt ud. Tænk, hvis aktionærerne i Fionia Bank hører det.

Jørgen Bast, direktør for Fionia Bank: »Vi kender ikke baggrund og motiv for ministerens udtalelser. Men vi kan konstatere, at udtalelserne ikke er i overensstemmelse med den aftale, vi har indgået med Finansiel Stabilitet«. (Pressemeddelelse 11. marts)
Spinguidens oversættelse: Nu havde jeg lige fået aktionærerne til at tro på, at vi kan redde Fionia Bank, og så ødelægger Lene Espersen det hele. Kors.

Sådan et slagsmål mellem en minister og en bankdirektør er usædvanligt. Og endnu mere usædvanligt: Det blev Lene Espersen, der bøjede sig:

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen: »Artiklen i Børsen den 11. marts 2009 giver efter min opfattelse ikke en dækkende beskrivelse af min samlede vurdering af Fionia Bank A/S«. (Skriftligt svar til folketingsmedlem Carsten Hansen (S))
Spinguidens oversættelse: Artiklen i Børsen var helt korrekt, og det har min spindoktor også bekræftet over for aviserne. Alligevel dementerer jeg mig selv for at give Komiske Ali (Jørgen Bast, red.) arbejdsro. Ydmygende for mig, men jeg skal nok få det sidste ord.

Tre måneder senere, i torsdags, måtte Jørgen Bast omsider erklære, at en redning af Fionia Bank er håbløs:

Jørgen Bast, direktør i Fionia Bank: »Jeg er ked af udfaldet, men jeg vidste, at dette udfald kunne være et af flere mulige«. (Fyens Stiftstidende 18. juni)
Spinguidens oversættelse: Puha. Jeg håber ikke, at folk kan huske min fondsbørsmeddelelse fra 23. februar.

Nu er spillet om salget af Fionia Bank i gang, og især Spar Nord og Nordea vil gerne købe banken.

Lasse Nyby, direktør i Spar Nord: »Vi vil kigge os grundigt for, da vi er blevet belært af erfaringerne fra Sjælland«. (Berlingske Tidende 19. juni)
Spinguidens oversættelse: Vi vil købe Fionia Bank, men ligesom da vi købte noget af Roskilde Bank sidste år, så gælder det om at undgå de dårlige kunder. Vi tager naturligvis kun de gode kunder.

Jørgen Bast, direktør for Fionia Bank: »Det er noget, som der skal forhandles om. Der er nok andre interesserede købere end Spar Nord«. (Berlingske Tidende 19. juni)
Spinguidens oversættelse: Det er ikke noget som jeg bestemmer, det kommer Lene Espersens selskab Finansiel Stabilitet til at bestemme. Aktierne i Fionia Bank er pantsat hos staten, og derfor ligger magten i banken hos statens repræsentant i bestyrelsen. Gudskelov, at journalisterne ikke forstår det. Herregud, hvad ville der ske med min autoritet, hvis folk forstod det?

Peter Schütze, topchef for Nordea i Danmark: »På Fyn er vi ikke voldsomt store, så der vil vi gerne vokse, og det kan vi gøre enten ved at byde på Fionia eller ved at åbne filialer selv«. (Børsen 19. juni).
Spinguidens oversættelse: Hvis vi i Nordea ikke får lov til at købe Fionia Bank, så går vi ind på Fyn på den hårde måde. Jeg er en pæn bankmand, så jeg udtrykker mig høfligt, når jeg truer andre på livet.

Claus Christensen, pressechef i Nordea: »Vi vil se på udspillet fra Fionia Bank, og så vil vi overveje, om det er en proces, vi vil deltage i, men omkostningerne ved at træde ud af datacentralen er ikke uden betydning«. (Berlingske Tidende 19. juni)
Spinguidens oversættelse: Fionia Bank har et datafællesskab med Spar Nord, og det betyder, at hvis vi i Nordea skal købe Fionia Bank, så skal vi betale 2-300 millioner kroner, for at Fionia Bank kan forlade det datafællesskab. Det betyder, at vores bud skal være 2-300 millioner kroner højere end Spar Nords bud. Det er vi ærlig talt møgsure over her i Nordea, men vi ved godt, at vi ikke kan gøre noget ved det. Øv.

Henning Kruse Petersen, formand for Finansiel Stabilitet: »Vi laver nu et udbud, fordi statsejede selskaber med en balance på over 3 mia. euro skal i udbud. Vi havde vel alle håbet, at vi kunne løse det her i mindelighed, men det var ikke muligt«. (Børsen 19. juni)
Spinguidens oversættelse: Det havde godt nok været rart med en hurtig handel, men det må vi ikke for EU. Nu skal jeg bruge en hel sommer på at sælge Fionia Bank. Jeg er ærlig talt lidt træt af de fyre ovre i Odense.

Du kan se mine tidligere analyser af Fionia Bank her: 

Fionia Bank lever på lånt tid. (23. februar)

Puha, Fionia Bank er allerede i slagsmål med Lene Espersen (11. marts)

Jørgen Bast vs. Lene Espersen: 1 - o (24. marts)

 

Indlæg i bloguniverset er udelukkende udtryk for skribenternes egne holdninger.

Niels Lundes økonomiske analyser

Niels Lunde er Politikens erhvervskommentator

Læs mere

Modtag en mail, når der er nyt på bloggen

RSS

Seneste indlæg

31. aug 2011 kl. 08.49

Tak

30. aug 2011 kl. 15.43

Sådan tænker enlige mænd

23. aug 2011 kl. 17.36

Økonomiprofessor, se her

Se alle indlæg

Seneste kommentarer

11. maj 2015 kl. 11.31

"[...] mer: Enhedslisten, Ingenuity, Informati..."

Møllers (Ugglas) makt – Danske Bank | De 15 familjerna om "Torsdag morgen svinger historiens pendul for Peter Straarup"

11. maj 2015 kl. 11.22

"[...] BNY, Bramsløkke, Largestcompanies.dk1,..."

McKinney Möller – Danmarks Wallenberg | De 15 familjerna om "Portræt: Tiden løber ud for hr. Møllers egen mand"

11. maj 2015 kl. 11.22

"[...] BNY, Bramsløkke, Largestcompanies.dk1,..."

McKinney Möller – Danmarks Wallenberg | De 15 familjerna om "Myten om Hr. Møller slår revner - langsomt"

Se alle kommentarer

 

Ny bog af Niels Lunde

I 100 topchefer giver Niels Lunde læseren et konkret indblik i, hvordan landets tungeste topchefer leder deres virksomheder.

Journalist John Mynderup i Ekstra Bladet: "Erhvervskommentatoren, den tidligere chefredaktør Niels Lunde, har begået en fremragende bog med titlen '100 topchefer'"

Kristian Lund, adm. dir. for Dagens Medicin, i Politiken:
"...en fantastisk bog, meget fordøjelig og meget givende - uanset om man er leder eller bare nysgerrig på erhvervslivet"


Jesper Højberg Christensen, bestyrelsesformand for Advice, på hans blog:
"Niels Lunde er noget så mærkeligt som en journalist, der er ujournalistisk. Jeg elsker det."

Henrik Ørholst, PA Consulting i Berlingske Business: "...en meget veldokumenteret bog, som vil finde anvendelse hos rådgivere, banker og andre, der lever af de danske virksomheder" Fem stjerner ud af seks mulige.

Diskussion med studievært Jesper Vorre i TV2 Lorry om bogens profiler

Kristian Hansen i ComputerWorld: Seks it-chefer er med på erhvervslivets top 100

Joachim Sperling på business.dk: : "I et imponerende værk har Politikens Niels Lunde sat navn på Danmarks 100 vigtigste topchefer"

Henrik Jørgensen, PA Consulting Group på borsen.dk: "Toppræstation af erhvervskommentator"

Professor Steen Hildebrandt i Børsen: "Et pragtværk om dansk erhvervsliv på næsten 500 sider er blevet resultatet. En kæmpepræstation"

Diskussion med studievært Poul Erik Skammelsen i TV2 Finans om min bog "100 topchefer".
Se indslaget her.

Køb bogen på saxo.com

Diskussion af bogen med studievært Jesper Larsen i Deadline, DR2, se indslaget her.

Slideshow på tv2.dk om bogens top-10, se det her.

Omtale på epn.dk.

100 topchefer bør blive en tilbagevendende udgivelse, danske ledere ser frem til med bæven",
Nyhedsbrev for bestyrelser

Fem stjerner ud af seks mulige, Jyllands-Posten

 
 

Niels Lunde på TV
20. juni
Kommentar i DR1s TV-Avis 21.00 til nye tal om danskernes krisebevidsthed og løntilbageholdenhed.
Se indslaget her.

17. juni
Kåring i TV2 News af Ugens vinder (Jens Peter Saul, Siemens Wind Power) og taber Bjarne Graven (FIH Erhvervsbank).
Se indslaget her.

15. juni
Kommentar i DR1s TV-Avis 18.30 til Siemens Wind Powers satsning på forskning og produktion i Danmark.
Se indslaget her.

Andre indslag med Niels Lunde.

 
 
 

Følg Niels Lunde på Facebook og Twitter

Følg med i Niels Lundes daglige opdateringer på Facebook og Twitter:

lundefacebook2 
 
 

Lundes Links

Marginal Revolution er en af de mest populære økonomiske blogs på nettet, og det er ikke uden grund.

Economix er New York Times' økonomisk-politiske blog. Hvis du vil følge med i hvordan det står til med The Fed og Det Hvide Hus, er det her det sker.

Free Exchange. Daglige opdatering og gode vinkler gør denne blog fra The Economist til en af mine favoritter.

Project Syndicate er et fantastisk blogunivers, hvor flere af tidens mest prominente navne blogger. Nobelprismodtager Joseph Stiglitz, Harvardprofessor Kenneth Rogoff og Berkleyprofessor Barry Eichengreen er blot få blandt mange store navne.

Wall Street Journal bruger også gitter, men faktisk ligger mange ting frit tilgængelige. De er hurtigere end konkurrenterne hos Financial Times, men mere amerikansk orienterede.

Slate.com bringer mange skæve artikler, også om erhverv og økonomi. God inspirationskilde.

Greg Mankiws blog har den populære Harvardprofessoren lavet for at holde kontakt til sine tidligere studerende, men alle og enhver kan få meget ud af at holde sig opdateret her.

Paul Krugmans blog er for dig som ønsker et nuanceret, men også meget politisk syn på den økonomiske debat.

BusinessWeek. Det amerikanske erhvervsmagasin har et fremragende site. Tænk, hvis man havde tid til at læse alle de artikler.

Freakonomics er stadig en klassiker. Professor Steven Levitt og journalisten Stephen Dubner kører løs med seriøse og useriøse emner som vurderes fra en økonomisk synsvinkel.

Businessinsider er startet af Henry Blodget, en analytiker, der fik ørerne i maskinen, da Spitzer ryddede op i Wall Street tilbage efter dotcom boblen bristede.

Finance.Yahoo har en News & Opinion side med company earnings osv. Det er ikke så holdningsbetonet, men godt nyhedsoverblik for virksomheders resultater og andre nyheder.

Marketwatch ejes af WSJ og er et godt sted for virksomhedshistorier og analyser.

The Street ejes af Jim Cramer fra CNBC og ligger i det samme segment som Motley Fool. RealMoney.com er en del af thestreet.com, hvor der kan være noget relevant.

MBA Explorer Oversigt over business school professorers blogs.