1
SKREVET AF Niels Lunde 7. feb 09:47

Spinguide til Peter Straarups lange vej til selverkendelse

tekst del

Send artikel

Til:

(E-mail, adskil flere med komma)

Fra (E-mail): Besked:
print

Danske Banks topchef, Peter Straarup, kom med flere overraskende indrømmelser, da han fremlagde bankens regnskab i torsdags. De nye indrømmelser var pakket ind i forsigtige formuleringer og svære at høre, så her er en vejledning til at forstå budskabet fra Peter Straarup.

Da Danske Banks topchef, Peter Straarup, fremlagde bankens regnskab forleden, kom han med flere indrømmelser. Traditionen tro var indrømmelserne små og forsigtige og fyldte derfor ikke ret meget i pressens dækning af regnskabet.

Imidlertid sænkede Peter Straarup for første gang paraderne, når det gælder hans problemer med de banker, som Danske Bank har købt rundt omkring i udlandet de senere år. Du kan Peter Straarup og økonomidirektør Tonny Thierry Andersens fremlæggelse her.

I sidste måned holdt Peter Straarup en tale, hvor han på bankernes vegne påtog sig et medansvar for finanskrisen. Dén tale var rettet til offentligheden, så i torsdags var turen kommet til at give en indrømmelse til bankens hårdt prøvede aktionærer.

Talen var præget af høflighed og kontrol, så her er en ny udgave af avisens spinguide, hvor vi oversætter, hvad erhvervslivets topchefer i virkeligheden mener, når de udtaler sig. Vi kommer ind i talen, hvor Peter Straarup tager fat på det følsomme emne med de problematiske opkøb af banker i udlandet.

Begivenhed: Offentliggørelsen af Danske Banks regnskab for 2009.

Tid og sted: Torsdag 4. februar 2010 i Danske Banks hovedsæde i København.

Taler: Ordførende direktør Peter Straarups indlæg. I uddrag.

Peter Straarup: »Konjunkturen har været ganske brutal ved rentabiliteten i nogle af vores opkøb«.

Spinguidens oversættelse: Hør efter. Jeg er klar til at komme med en indrømmelse.

Peter Straarup: »I bakspejlet kan vi konstatere, at nogle af de udenlandske banker har vist sig at være købt på et godt tidspunkt til en fornuftig pris. Andre har i et historisk perspektiv været for dyre«.

Spinguidens oversættelse: I bakspejlet kan vi konstatere, at vi har tabt frygtelig mange penge på vores nye banker. Foreløbig har folk troet, at vi simpelthen købte bankerne på et dårligt tidspunkt. Den forklaring er imidlertid ikke hele sandheden.

Peter Straarup: »Norge og Sverige har været opkøb, der i dag fungerer som stærke enheder i koncernen«.

Spinguidens oversættelse: Lad mig allerførst minde jer om, at nogle af vores opkøb faktisk lykkedes. Vi købte svenske ÖstgötaEnskilda Bank i 1997 og norske Fokus Bank i 1999. Det er længe siden. Bevares. Men altså, kære aktionærer, husk lige, at vi har haft nogle heldige opkøb. Engang.

Peter Straarup: »Hvad angår Nordirland og særlig Irland, så må jeg konstatere …«.

Spinguidens oversættelse: Hvad angår Nordirland og særlig Irland, så må jeg indrømme …

Peter Straarup: »… at vi her har købt to banker på toppen af en højkonjunktur i et geografisk område, som fik et massivt økonomisk tilbageslag. De to banker har samlet set vist sig at være købt for dyrt«.

Spinguidens oversættelse: … at vi her kom til at købe to banker alt for dyrt. Det var i 2004, så det var faktisk flere år før, vi nåede toppen af højkonjunkturen. Vi kan nu se, at vores forberedelser ikke var gode nok. Undskyld.

Peter Straarup: »Det er især tydeligt i republikken Irland«.

Spinguidens oversættelse: Tænk, at et eller andet fjols for nogle år siden kaldte økonomien i Irland for ’Den keltiske tiger’. Tænk, at jeg troede på det. Kors, altså.

Peter Straarup: »Begge de irske banker er nu fuldt integreret på vores it-platform. De er administrativt velfungerende dele af koncernen, som vi arbejder hårdt på at få vendt rent indtjeningsmæssigt«.

Spinguidens oversættelse: I kan glemme alt om en solid profit fra vores banker i Irland og Nordirland foreløbig. Jeg beklager.

Peter Straarup: »Hvad Sampo Bank angår, så passer banken strategisk særdeles godt ind i koncernen. Vi havde nogle problemer med it omkring integrationen, men banken er i dag en meget effektiv del af vores koncern«.

Spinguidens oversættelse: Hvad Sampo Bank i Finland angår, så gik vores integration af bankens it-platform i kage. Det er den forklaring, vi har brugt indtil nu, når vi har fortalt, hvorfor vi tabte så mange penge i Finland.

Peter Straarup: »Vi har leveret de lovede synergier, men set med den viden vi har i dag, kan man sige, at prisen for købet af Sampo Bank var høj«.

Spinguidens oversættelse: Hør efter, her kommer en indrømmelse mere: Vores problemer med Sampo Bank skyldtes ikke kun it-integrationen, men også at vi købte banken for dyrt. Vores forberedelser var for dårlige. I Nordirland. I Irland. I Finland. Suk.

Peter Straarup: »Også udviklingen i Sampo Bank vil blive vendt og give bedre resultater, når krisen klinger af«.

Spinguidens oversættelse: Kort sagt: I må have tålmodighed med os. Please.

Peter Straarup: »Så når man kigger på vores opkøb i bakspejlet, så er der køb med både god og dårlig timing. Det kan vi ikke gøre noget ved på nuværende tidspunkt«.

Spinguidens oversættelse: Så når man kigger på vores opkøb i bakspejlet, så ved jeg godt, at vi lavede tre store bøffer. Foreløbig har jeg bare troet, at jeg kunne lade være med at indrømme det.

Peter Straarup: »Men jeg kan forsikre om, at vi har tillid til, at koncernens udgangspunkt til den fremtidige konkurrence er både robust og vitalt«.

Spinguidens oversættelse: Men okay, kære aktionærer, den opfattelse står jeg åbenbart alene med. I vil have mig til at give en indrømmelse forud for bankens generalforsamling i næste måned, og det har jeg så gjort nu: Vi har begået fejl, vi har lært af vores fejl, vi gør det aldrig mere. Tænk, at jeg skal udsætte mig for dette.

 

Indlæg i bloguniverset er udelukkende udtryk for skribenternes egne holdninger.

Niels Lundes økonomiske analyser

Niels Lunde er Politikens erhvervskommentator

Læs mere

Modtag en mail, når der er nyt på bloggen

RSS

Seneste indlæg

31. aug 2011 kl. 08.49

Tak

30. aug 2011 kl. 15.43

Sådan tænker enlige mænd

23. aug 2011 kl. 17.36

Økonomiprofessor, se her

Se alle indlæg

Seneste kommentarer

11. maj 2015 kl. 11.31

"[...] mer: Enhedslisten, Ingenuity, Informati..."

Møllers (Ugglas) makt – Danske Bank | De 15 familjerna om "Torsdag morgen svinger historiens pendul for Peter Straarup"

11. maj 2015 kl. 11.22

"[...] BNY, Bramsløkke, Largestcompanies.dk1,..."

McKinney Möller – Danmarks Wallenberg | De 15 familjerna om "Portræt: Tiden løber ud for hr. Møllers egen mand"

11. maj 2015 kl. 11.22

"[...] BNY, Bramsløkke, Largestcompanies.dk1,..."

McKinney Möller – Danmarks Wallenberg | De 15 familjerna om "Myten om Hr. Møller slår revner - langsomt"

Se alle kommentarer

 

Ny bog af Niels Lunde

I 100 topchefer giver Niels Lunde læseren et konkret indblik i, hvordan landets tungeste topchefer leder deres virksomheder.

Journalist John Mynderup i Ekstra Bladet: "Erhvervskommentatoren, den tidligere chefredaktør Niels Lunde, har begået en fremragende bog med titlen '100 topchefer'"

Kristian Lund, adm. dir. for Dagens Medicin, i Politiken:
"...en fantastisk bog, meget fordøjelig og meget givende - uanset om man er leder eller bare nysgerrig på erhvervslivet"


Jesper Højberg Christensen, bestyrelsesformand for Advice, på hans blog:
"Niels Lunde er noget så mærkeligt som en journalist, der er ujournalistisk. Jeg elsker det."

Henrik Ørholst, PA Consulting i Berlingske Business: "...en meget veldokumenteret bog, som vil finde anvendelse hos rådgivere, banker og andre, der lever af de danske virksomheder" Fem stjerner ud af seks mulige.

Diskussion med studievært Jesper Vorre i TV2 Lorry om bogens profiler

Kristian Hansen i ComputerWorld: Seks it-chefer er med på erhvervslivets top 100

Joachim Sperling på business.dk: : "I et imponerende værk har Politikens Niels Lunde sat navn på Danmarks 100 vigtigste topchefer"

Henrik Jørgensen, PA Consulting Group på borsen.dk: "Toppræstation af erhvervskommentator"

Professor Steen Hildebrandt i Børsen: "Et pragtværk om dansk erhvervsliv på næsten 500 sider er blevet resultatet. En kæmpepræstation"

Diskussion med studievært Poul Erik Skammelsen i TV2 Finans om min bog "100 topchefer".
Se indslaget her.

Køb bogen på saxo.com

Diskussion af bogen med studievært Jesper Larsen i Deadline, DR2, se indslaget her.

Slideshow på tv2.dk om bogens top-10, se det her.

Omtale på epn.dk.

100 topchefer bør blive en tilbagevendende udgivelse, danske ledere ser frem til med bæven",
Nyhedsbrev for bestyrelser

Fem stjerner ud af seks mulige, Jyllands-Posten

 
 

Niels Lunde på TV
20. juni
Kommentar i DR1s TV-Avis 21.00 til nye tal om danskernes krisebevidsthed og løntilbageholdenhed.
Se indslaget her.

17. juni
Kåring i TV2 News af Ugens vinder (Jens Peter Saul, Siemens Wind Power) og taber Bjarne Graven (FIH Erhvervsbank).
Se indslaget her.

15. juni
Kommentar i DR1s TV-Avis 18.30 til Siemens Wind Powers satsning på forskning og produktion i Danmark.
Se indslaget her.

Andre indslag med Niels Lunde.

 
 
 

Følg Niels Lunde på Facebook og Twitter

Følg med i Niels Lundes daglige opdateringer på Facebook og Twitter:

lundefacebook2 
 
 

Lundes Links

Marginal Revolution er en af de mest populære økonomiske blogs på nettet, og det er ikke uden grund.

Economix er New York Times' økonomisk-politiske blog. Hvis du vil følge med i hvordan det står til med The Fed og Det Hvide Hus, er det her det sker.

Free Exchange. Daglige opdatering og gode vinkler gør denne blog fra The Economist til en af mine favoritter.

Project Syndicate er et fantastisk blogunivers, hvor flere af tidens mest prominente navne blogger. Nobelprismodtager Joseph Stiglitz, Harvardprofessor Kenneth Rogoff og Berkleyprofessor Barry Eichengreen er blot få blandt mange store navne.

Wall Street Journal bruger også gitter, men faktisk ligger mange ting frit tilgængelige. De er hurtigere end konkurrenterne hos Financial Times, men mere amerikansk orienterede.

Slate.com bringer mange skæve artikler, også om erhverv og økonomi. God inspirationskilde.

Greg Mankiws blog har den populære Harvardprofessoren lavet for at holde kontakt til sine tidligere studerende, men alle og enhver kan få meget ud af at holde sig opdateret her.

Paul Krugmans blog er for dig som ønsker et nuanceret, men også meget politisk syn på den økonomiske debat.

BusinessWeek. Det amerikanske erhvervsmagasin har et fremragende site. Tænk, hvis man havde tid til at læse alle de artikler.

Freakonomics er stadig en klassiker. Professor Steven Levitt og journalisten Stephen Dubner kører løs med seriøse og useriøse emner som vurderes fra en økonomisk synsvinkel.

Businessinsider er startet af Henry Blodget, en analytiker, der fik ørerne i maskinen, da Spitzer ryddede op i Wall Street tilbage efter dotcom boblen bristede.

Finance.Yahoo har en News & Opinion side med company earnings osv. Det er ikke så holdningsbetonet, men godt nyhedsoverblik for virksomheders resultater og andre nyheder.

Marketwatch ejes af WSJ og er et godt sted for virksomhedshistorier og analyser.

The Street ejes af Jim Cramer fra CNBC og ligger i det samme segment som Motley Fool. RealMoney.com er en del af thestreet.com, hvor der kan være noget relevant.

MBA Explorer Oversigt over business school professorers blogs.