1
SKREVET AF Niels Lunde 10. feb 18:05

Her er krisen, ingen taler om

tekst del

Send artikel

Til:

(E-mail, adskil flere med komma)

Fra (E-mail): Besked:
print

mideast_egypt_518208y

Det er få som ved det, men vi er i øjeblikket ramt af den anden globale fødevarekrise på blot tre år. I januar nåede fødevarepriserne et nyt rekordhøjt niveau, og selvom vi endnu ikke har mærket de store ændringer i Danmark , skal situationen tages meget alvorligt.

Fødevarekrisen betyder nemlig mere end vi aner, begivenheder lige fra oprøret i mellemøsten til stærkt stigende inflationsrater i tredjeverdenslande er mere eller mindre direkte forsaget af de stigende fødevarepriser. Meget tyder på, at denne krise er en af de første alvorlige smagsprøver på den globale opvarmnings økonomiske og politiske konsekvenser.

Krisen er ikke kun økonomi…

Hvede, majs, sukker og olie er nogle af de fødevarer som i januar oplevede de største prisstigninger, men mens det trods alt kun har relativ beskeden (omend mærkbar) indflydelse på den danske inflation, er situationen langt værre i andre dele af verden.

I verdens fattige lande, hvor størstedelen af folks indkomst går til fødevarer, bevirker de stigende fødevarepriser skyhøje inflationsrater, og meget svære vilkår for befolkningen. Folk har ikke længere råd til helt basale dagligvarer.

Men fødevarekrisen handler om langt mere end blot økonomi. Det mest åbenlyse eksempel på dette, opdager man ved at kigge nærmere på den nuværende politiske situation i Mellemøsten.

…men også politik

I de seneste uger, har den politiske uro i lande som Tunesien, Yemen og Egypten præget nyhedsbilledet. Sociale medier og korrumperede regeringer har fået æren for at anspore optøjerne, men dette er ikke hele forklaringen.

Fødevarekrisen har nemlig ramt hårdt i de pågældende lande, og flere eksperter mener, at de stigende priser på mad er en væsentlig årsag til, at optøjerne sker netop nu.

Det er velkendt, at der kan opstå uro når folk pludselig ikke længere har råd til almindelig dagligvarer, som de har været vant til at forbruge. Vreden rettes mod regeringerne, også selvom disse måske slet ikke er skyld i de stigende priser.

Under den seneste globale fødevarekrise i 2008 oplevede man samme tendenser med alvorlige sammenstød i adskillelige tredjeverdenslande, fra Haiti til Somalia.

FNs Organisation for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (FAO), har rapporteret en stigning på hele 32 % i fødevareprisindekset, som nu har overgået niveauet fra 2008 hvor de seneste dødelige optøjer fandt sted. Vi er således ikke blot i begyndelsen af endnu en fødevarekrise - vi er midt i krisen.

Ekstremt vejr er skyld i krisen

Egentligt kan det synes paradoksalt, at protesterne mod de udemokratisk og korrumperede mellemøstlige regimer, er udløst af en fødevarekrise, som disse regimer ikke kan siges at være skyld i. Årsagen til de høje fødevarepriser skyldes nemlig først og fremmest et helt andet, og meget velkendt fænomen - den globale opvarmning.

Faktisk kan krisen udtrykkes helt simpelt gennem udbud og efterspørgsel.

Fødevareudbuddet har lidt et hårdt slag denne sommer, som følge af ekstreme vejrfænomener i store dele af verden. Rusland, Ukraine og Argentina led i sommer af en alvorlig hedebølge, mens Pakistan og Australien har været plaget af oversvømmelser.

Samtidig har den økonomiske udvikling i lande som Indiens og Kina bevirket, at folk i disse lande er begyndt at købt langt flere varer. Efterspørgslen er derved øget markant.

De høje fødevarepriser er således resultatet af et kraftig reduceret udbud, kombineret med en øget efterspørgsel. Der er dog ingen tvivl om at det først og fremmest er det dårlig vejr, som har presset priserne op.

Situationen er blevet yderligere forværret da stigende oliepriser samtidig har betydet større transportomkostningerne på fødevarer.

Klimaforandringernes konsekvenser

Der er naturligvis delte meninger om årsagen til de ekstreme vejrfænomener, men det er efterhånden bredt accepteret, at den menneskeskabte globale opvarmning er hovedårsagen til de klimaforandringer som vi oplever i øjeblikket.

Med endnu en fødevarekrise, og de politiske og økonomisk konsekvenser som denne medfører, begynder det efterhånden af stå klart, da klimaforandringerne ikke blot betyder lidt højere vandstand og bedre sommervejr, men at det vil få vidtrækkende konsekvenser på mange forskellige områder.

Kort sagt er denne fødevarekrise kun en lille smagsprøve på de udfordringer, som vi i fremtiden vil stå overfor i langt større målestok.

Du bør også læse disse indlæg:

Amagerbankens krak: Kaos ved håndvasken

Her er skandalen, ingen taler om

Pas på med at investere i Kina

Følg mine daglige opdateringer på Facebook og Twitter:

lundefacebook

twitterlunde3

 

Indlæg i bloguniverset er udelukkende udtryk for skribenternes egne holdninger.

Niels Lundes økonomiske analyser

Niels Lunde er Politikens erhvervskommentator

Læs mere

Modtag en mail, når der er nyt på bloggen

RSS

Seneste indlæg

31. aug 2011 kl. 08.49

Tak

30. aug 2011 kl. 15.43

Sådan tænker enlige mænd

23. aug 2011 kl. 17.36

Økonomiprofessor, se her

Se alle indlæg

Seneste kommentarer

11. maj 2015 kl. 11.31

"[...] mer: Enhedslisten, Ingenuity, Informati..."

Møllers (Ugglas) makt – Danske Bank | De 15 familjerna om "Torsdag morgen svinger historiens pendul for Peter Straarup"

11. maj 2015 kl. 11.22

"[...] BNY, Bramsløkke, Largestcompanies.dk1,..."

McKinney Möller – Danmarks Wallenberg | De 15 familjerna om "Portræt: Tiden løber ud for hr. Møllers egen mand"

11. maj 2015 kl. 11.22

"[...] BNY, Bramsløkke, Largestcompanies.dk1,..."

McKinney Möller – Danmarks Wallenberg | De 15 familjerna om "Myten om Hr. Møller slår revner - langsomt"

Se alle kommentarer

 

Ny bog af Niels Lunde

I 100 topchefer giver Niels Lunde læseren et konkret indblik i, hvordan landets tungeste topchefer leder deres virksomheder.

Journalist John Mynderup i Ekstra Bladet: "Erhvervskommentatoren, den tidligere chefredaktør Niels Lunde, har begået en fremragende bog med titlen '100 topchefer'"

Kristian Lund, adm. dir. for Dagens Medicin, i Politiken:
"...en fantastisk bog, meget fordøjelig og meget givende - uanset om man er leder eller bare nysgerrig på erhvervslivet"


Jesper Højberg Christensen, bestyrelsesformand for Advice, på hans blog:
"Niels Lunde er noget så mærkeligt som en journalist, der er ujournalistisk. Jeg elsker det."

Henrik Ørholst, PA Consulting i Berlingske Business: "...en meget veldokumenteret bog, som vil finde anvendelse hos rådgivere, banker og andre, der lever af de danske virksomheder" Fem stjerner ud af seks mulige.

Diskussion med studievært Jesper Vorre i TV2 Lorry om bogens profiler

Kristian Hansen i ComputerWorld: Seks it-chefer er med på erhvervslivets top 100

Joachim Sperling på business.dk: : "I et imponerende værk har Politikens Niels Lunde sat navn på Danmarks 100 vigtigste topchefer"

Henrik Jørgensen, PA Consulting Group på borsen.dk: "Toppræstation af erhvervskommentator"

Professor Steen Hildebrandt i Børsen: "Et pragtværk om dansk erhvervsliv på næsten 500 sider er blevet resultatet. En kæmpepræstation"

Diskussion med studievært Poul Erik Skammelsen i TV2 Finans om min bog "100 topchefer".
Se indslaget her.

Køb bogen på saxo.com

Diskussion af bogen med studievært Jesper Larsen i Deadline, DR2, se indslaget her.

Slideshow på tv2.dk om bogens top-10, se det her.

Omtale på epn.dk.

100 topchefer bør blive en tilbagevendende udgivelse, danske ledere ser frem til med bæven",
Nyhedsbrev for bestyrelser

Fem stjerner ud af seks mulige, Jyllands-Posten

 
 

Niels Lunde på TV
20. juni
Kommentar i DR1s TV-Avis 21.00 til nye tal om danskernes krisebevidsthed og løntilbageholdenhed.
Se indslaget her.

17. juni
Kåring i TV2 News af Ugens vinder (Jens Peter Saul, Siemens Wind Power) og taber Bjarne Graven (FIH Erhvervsbank).
Se indslaget her.

15. juni
Kommentar i DR1s TV-Avis 18.30 til Siemens Wind Powers satsning på forskning og produktion i Danmark.
Se indslaget her.

Andre indslag med Niels Lunde.

 
 
 

Følg Niels Lunde på Facebook og Twitter

Følg med i Niels Lundes daglige opdateringer på Facebook og Twitter:

lundefacebook2 
 
 

Lundes Links

Marginal Revolution er en af de mest populære økonomiske blogs på nettet, og det er ikke uden grund.

Economix er New York Times' økonomisk-politiske blog. Hvis du vil følge med i hvordan det står til med The Fed og Det Hvide Hus, er det her det sker.

Free Exchange. Daglige opdatering og gode vinkler gør denne blog fra The Economist til en af mine favoritter.

Project Syndicate er et fantastisk blogunivers, hvor flere af tidens mest prominente navne blogger. Nobelprismodtager Joseph Stiglitz, Harvardprofessor Kenneth Rogoff og Berkleyprofessor Barry Eichengreen er blot få blandt mange store navne.

Wall Street Journal bruger også gitter, men faktisk ligger mange ting frit tilgængelige. De er hurtigere end konkurrenterne hos Financial Times, men mere amerikansk orienterede.

Slate.com bringer mange skæve artikler, også om erhverv og økonomi. God inspirationskilde.

Greg Mankiws blog har den populære Harvardprofessoren lavet for at holde kontakt til sine tidligere studerende, men alle og enhver kan få meget ud af at holde sig opdateret her.

Paul Krugmans blog er for dig som ønsker et nuanceret, men også meget politisk syn på den økonomiske debat.

BusinessWeek. Det amerikanske erhvervsmagasin har et fremragende site. Tænk, hvis man havde tid til at læse alle de artikler.

Freakonomics er stadig en klassiker. Professor Steven Levitt og journalisten Stephen Dubner kører løs med seriøse og useriøse emner som vurderes fra en økonomisk synsvinkel.

Businessinsider er startet af Henry Blodget, en analytiker, der fik ørerne i maskinen, da Spitzer ryddede op i Wall Street tilbage efter dotcom boblen bristede.

Finance.Yahoo har en News & Opinion side med company earnings osv. Det er ikke så holdningsbetonet, men godt nyhedsoverblik for virksomheders resultater og andre nyheder.

Marketwatch ejes af WSJ og er et godt sted for virksomhedshistorier og analyser.

The Street ejes af Jim Cramer fra CNBC og ligger i det samme segment som Motley Fool. RealMoney.com er en del af thestreet.com, hvor der kan være noget relevant.

MBA Explorer Oversigt over business school professorers blogs.