1
SKREVET AF Peter Mogensen 21. sep 08:09

Krigen om sundheden kan blusse op igen

tekst del

Send artikel

Til:

(E-mail, adskil flere med komma)

Fra (E-mail): Besked:
print

Utilfredshed med sygehusene vælter regeringer. Derfor er der pøset milliarder ned over sundhedsvæsenet siden 2001. Hidtil har regeringens indsats totalt lukket munden på oppositionen. Alt er blevet bedre. Men ‘krigen om sundheden’ kan blusse op igen, for sammenlignet med andre lande har Danmark - ifølge regeringens egne opgørelser - på trods af pengene ikke noget at prale af.

Sundhedsvæsenet kan vælte regeringer! Om ikke et mantra i 1990′ erne, hvor ventelisterne var ved at vælte Nyrupregeringen, så dog en erkendelse, der fik bevillingerne til væsenet skruet voldsomt op. Og det er de blevet lige siden.

Politikerne ved helt ind i deres knogler, at skabes der en grundlæggende fornemmelse i vælgerkorpset af, at Danmarks sundhedsvæsen er på vej ned, vender det lynhurtigt ryggen til enhver regering.

Hvorfor? Fordi sundhedsområdet er det primære bevis på velfærdssamfundet. Det er derfor kun en tåbelig statsminister, der ikke frygter sundhedsvæsenet og dets indflydelse på vælgerne, hvorfor både Fogh og Løkke har sukret systemet til i penge siden 2001.

Forleden underviste jeg en flok overlæger fra hele landet i samspillet mellem magten, vælgerne og sundhedssystemet.
Til dagen havde jeg kigget lidt på statistikken, som viser, hvordan det så er gået med sygehusvæsenet i de senere år.
Vi taler her om regeringens egne opgørelser - praletallene, om man vil.

Den gode nyhed er, at der er sket langt mere på sygehusene i takt med, at der er brugt flere penge. Men den dårlige nyhed - og sprængfarlig i valgkampen - er, at Danmark er både dyrere end og på flere områder halter efter udlandet.

De gode nyheder

Ifølge et notat fra Indenrigs-og Sundhedsministeriet fra 28. maj i år vender alle grafer den rigtige vej. Lad os starte med pengene, samlet set. I 2001 brugte vi 99 mia.kr. på sundhed, i 2008 brugte vi 125 mia. kr. (2008-priser). For de ekstra penge har vi bl. a. fået følgende:

200.000 flere operationer per år.

150.000 flere udskrivninger, altså mere effektivitet i indlæggelsen og sygdomsbehandlingen.

1.500.000 flere ambulante besøg.

3.000 flere ansatte læger siden 2001, 3.000 flere sygeplejersker.

Ventetiden er faldet generelt fra 90 dage i 2001 til 67 dage i 2009.

Ifølge publikationen ‘Sundhedsvæsenet i nationalt perspektiv’ (juni 2010) er produktiviteten - altså hvor meget vi får for hver brugte krone - steget med 7 procent fra 2000 til 2008.

Regeringen har naturligvis en interesse i at vise, at der er tilført ufattelige mængder af penge til sundhedsvæsenet. Og at resultaterne er fulgt med. Og umiddelbart ser det jo ud til, at dette er lykkedes, og at S-leder Helle Thorning-Schmidt i valgkampen er forhindret i at bruge den gigantiske politiske kampplads, som sundhedsvæsenet udgør, imod Løkkes VKO-blok.

Men ved et nærmere eftersyn af lidt mere statistik fra regeringens spændende publikationer holder dette måske alligevel ikke.

De dårlige nyheder

Kigger man i regeringens udgave af ‘Sundhedsvæsenet i internationalt perspektiv’ (juni 2010), sammenlignes udviklingen i Danmark med udviklingen i de lande, som vi normalt sammenligner os med, samt EU og OECD som helhed, og bl. a. følgende kommer frem: Danmark var i 2007 suveræn bundprop, når det kommer til at behandle kræft. Det kan ikke undre, at regeringen har sat gang i kræftplaner.

Danskerne var i 2007 suveræn bundprop, når det kommer til middellevetid, med 78,4 år imod Sveriges 81 år og EU-gennemsnittet på 80 år.
Ikke mærkeligt, at Anders Fogh Rasmussen lovede os fem år mere at leve i ved valget i 2007.

Når det gælder væksten i antallet af operationer, følger Danmark de øvrige landes udvikling siden 2001, med Tyskland som det eneste land med et fald i antallet af operationer.

Danmark ligger godt, når det gælder tal for dødeligheden ved hjertesygdomme.
Men det har vi altid gjort og er blot fulgt med den internationale trend siden 2001.

Konklusionen, som overraskende springer i øjnene ved læsning af regeringens publikation, er derfor: At Danmark langtfra ligger i toppen internationalt, hvad angår behandling af en række centrale sygdomme.

At forbedringerne i Danmark siden 2001 ikke er mere prangende end forbedringerne i de øvrige lande, tværtimod, der hvor vi lå skidt før, ligger vi skidt endnu.

At Danmark - på trods af, at vi ikke er rykket frem foran feltet - med 9,8 procent af BNP oppebærer det næstdyreste sundhedsvæsen i EU, kun overgået af Tyskland.

Løftet på over 25 milliarder årligt, som regeringen har tilført sundhedsvæsenet, har altså kun lige været nok til, at vi hænger på. Enten kan den røde blok spørge, hvorfor danskerne skal betale et beløb, der svarer til Genopretningsplanens sparekrav (24 milliarder i 2013), uden at det bringer os i front sammenlignet med andre lande. Bruges pengene forkert og ineffektivt trods fremgangen i sundhedsvæsenets produktivitet? Eller Thorning-Schmidt kan klage over, at der slet ikke er brugt penge nok på sygehusene og sundhed.

Det kan langtfra udelukkes, at sundhedsområdet atter bliver en politisk krigsskueplads i næste valgkamp, men snarere med udgangspunkt i det første spørgsmål end det sidste. I sidste ende skal S-lederen vise, hvor milliarderne skal komme fra, hvis hun som ny statsminister vil bruge flere penge på sundhed end regeringen.

Alt godt,

PEM

 

Indlæg i bloguniverset er udelukkende udtryk for skribenternes egne holdninger.

Mogensens analyse

Peter Mogensen kaster lys over dansk og international politik

Læs mere

Modtag en mail, når der er nyt på bloggen

RSS

Seneste indlæg

25. aug 2011 kl. 10.59

Farvel til Politiken-uniformen

9. aug 2011 kl. 15.39

Kraka er i luften – nu venter det hårde arbejde

5. jul 2011 kl. 12.38

Hede sommerdrømme

Se alle indlæg

Seneste kommentarer

25. aug 2011 kl. 09.52

"I love it - måske fordi også jeg er ræver..."

Mark Holm om "Kraka er i luften – nu venter det hårde arbejde"

22. aug 2011 kl. 12.02

"Her under Mogensens Magasin er der i sommeren..."

jeppe funder om "Kraka er i luften – nu venter det hårde arbejde"

16. aug 2011 kl. 14.37

"Tillykke med projektet. Glæder mig meget til..."

René Skibsted Sørensen om "Kraka er i luften – nu venter det hårde arbejde"

Se alle kommentarer

 

Støttekalender 2011: "Familier med kræftramte børn"

Køb kalenderen her og læs mere ved at trykke på billedet.
Her kan du læse mere om "Familier med kræftramte børn": http://www.fmkb.dk/

 
 

Følg Mogensen på Facebook

facebook

 
 

Mogensen på tv

Se Mogensen på Politiken.tv HER


Se den nyeste Mogensen og Kristiansen


Se den nyeste Tirsdagsanalyse

 
 

Interview med Peter Mogensen

Læs her et interview med Peter Mogensen, bragt i Kristeligt Dagblad 24. september 2010.


 
 

Mogensen med guitar

Se Peter Mogensen underholde en fyldt rådhusplads til fordel for Kirkeasyl HER

 
 

Dødvande

Peter Mogensen har ført en politisk dagbog i 2007-2008, hvor landet fik et nyt parti og et valg. Læs hans analyse af hvordan det er kommet dertil, at dansk politik står stille.

Læs mere på nedenstående links.

Uddrag

Debat

Anmeldelser