Annonce
Annonce
Politikens blogs opdateres ikke længere. Vi viderefører debatten under nye og bedre rammer på http://politiken.dk/debat/.
Blog

Debatblogs

12
SP2START

Del link
Annonce
Dit politiken
Annonce
SKREVET AF Villy Søvndal 25. jul 11:47

Terror kan også komme fra højre

tekst del

Send artikel

Til:

(E-mail, adskil flere med komma)

Fra (E-mail): Besked:
print

Alle vi forældre, der gennem årene har sendt vores børn af sted på lejr - i tillid til pædagoger, lærere, trænere, spejderledere eller ungdomspolitiske frivillige og ikke mindst i tillid til at vores del af Verden i al væsentlighed var et godt og trygt sted, ja – vi måtte lige synke en ekstra gang da gruen fra Utøya ved Oslo begyndte at stå klart forleden.

 

Lige nu føles savnet formentlig på samme tid brutalt og ufatteligt for de hundredvis af pårørende til de mange dræbte. Men det vil være en smerte som består. En smerte som vil forstå at sætte sig nådesløst igennem til fødselsdage, juleaftener og andre særlige dage. Den 22. juli bliver aldrig bare en tilfældig dag i Norge igen. Og når skolerne og uddannelsesinstitutionerne åbner igen efter sommerferien, vil der være tomme stole fra Oslo i syd til Tromsø i nord. Norge har efter alt at dømme mistet en stor del af en hel generation af politisk aktive. Norge har mistet en del af blomsten af sin ungdom, skudt ned, én for én, af…

 

Ja, af hvem? Af hvad?

 

Disse unge menneskers ”forbrydelse” var åbenbart at de arbejdede - aktivt og engageret, men altid fredeligt - for social retfærdighed, demokrati, ligeværd og international solidaritet. De var en del af den bevægelse, der om nogen, har præget ikke bare Norge, men hele Norden, gennem mere end hundrede år: Det stædige, slidsomme arbejde ved at udbygge og styrke frihed, lighed og fællesskab.

 

Det er ubegribeligt at nogen, der er vokset op med alle de privilegier der knytter sig til det såvel det norske som de svenske og danske samfund, kan vende sig så hadefuldt og kujonagtigt mod det. Og det er jo også derfor at massemorderen fra Utøya ikke alene har myrdet løs på uskyldige unge mennesker fra Arbeiterpartiets ungdom, men har myrdet løs på så uendelig meget mere: For altid er grænserne for voldens og terrorens omfang, det mulige og tænkelige, blevet rykket i alle de nordiske lande. Det var derfor et angreb på hver eneste én af os.

 

For knap 10 år siden blev jeg ringet op og bedt om at tænde for fjernsynet, lige inden det andet tårn styrtede sammen i New York, på et tidspunkt hvor man stadig kunne forledes til at tro at der var tale om en ulykke.

I fredags blev jeg igen ringet op, som jeg sad i en bil på vej hjem fra sommerhuset, og briefet om eksplosionen i Oslo, på et tidspunkt hvor man stadig troede der kunne være tale om en gaseksplosion.

Inden jeg nåede helt hjem kom de første bulletiner om skyderi på Utøya.

 

Jeg synes det er rimeligt at sige, at terror – i alle mulige afskygninger – har løbet som en blodrød tråd gennem de sidste 10 års politik. Og det er ikke sådan at man vænner sig til det, synes jeg. Tværtimod. Jeg synes det er som om gruen vokser. Og tragedien på Utøya gør ondt helt ind i sjælen. Som far, naturligvis. Som medmenneske. Som humanist og demokrat. Men også som en politisk leder, der har mine unge partifæller i SFU samlet til sommerlejr i denne uge.

 

I en årrække har vores fokus, i debatten og politisk, i høj grad været rettet mod islamistisk terror. Det skorter desværre ikke på gode grunde. Jeg forarges ikke over at nogle var lidt for hurtigt ude og placere skylden, hvor den ikke hørte hjemme. Jeg tror, de fleste af os tænkte tanken: Al Qaeda.

 

Men fredagens nøje udtænkte, velforberedte og koldblodigt udførte grusomhed minder os så meget desto mere om, at lige under overfladen har luret en højrenationalisme så ekstrem. Ekstra Bladet kunne i aftes berette om, hvordan danske højre-nationalister på Facebook hylder massemorderen fra Oslo og man lammes af forfærdelse over den iskolde afstumpethed, der trives i dette volds-parate miljø. Se et par eksempler her.

Læg dertil, at vi i øjeblikket ser neo-nazister og deres racistiske og antidemokratiske ligesindede på fremmarch i en række europæiske lande. Det skal vi skal alvorligt.

 

I en årrække har man trukket på skulderen og tænkt, at de var nogle stakler og nogle tosser. Det er der også mange af dem, der er. Men nogen af dem er mere end det, så vi i fredags. Utøya viser os, at de kan være vanvittig farlige, og at truslerne mod det åbne samfund kan komme fra mange sider. Massemorderen, der beskriver sig selv som ”kulturkonservativ”, havde en fortid i det ellers så succesombruste norske Fremskrittspartiet. Mange års hetz fra det yderste højre – også i dansk politik - mod muslimer generelt og mod venstrefløjen generelt må nu afløses af en mere nuanceret forståelse af, at det totalitære, det anti-demokratiske og det anti-humanistiske kommer i mange klædedragter – også fra højre.

 

Truslen kom ikke fra de unge socialdemokrater, der var samlet på Utøya. Men truslen kom til dem. Brutal, nådesløs og uundgåelig. Vi blev alle ramt i fredags. Æret været deres minde.

 

Indlæg i bloguniverset er udelukkende udtryk for skribenternes egne holdninger.

Villy Søvndal

Villy Søvndal er udenrigsminister og formand for SF.

Læs mere

Modtag en mail, når der er nyt på bloggen

RSS

Seneste indlæg

6. okt 2011 kl. 14.16

Solide resultater for SF

14. sep 2011 kl. 14.54

Stem en ny regering til venstre

11. sep 2011 kl. 13.22

11. september

Se alle indlæg

Seneste kommentarer

19. feb 2013 kl. 05.59

"I�m happy for... I�d ha..."

Autoapprove List om "Slå ring om Kurt Westergaard"

18. feb 2013 kl. 19.13

"Hello, really fascinating......"

Autoapprove List om "Vi ses på slotspladsen 16.30"

17. feb 2013 kl. 19.46

"While at her... just couldn..."

viagra om "Hvad vi siger før valget…"

Se alle kommentarer

 

Over 85.000 følger Søvndal

facebook